Wat is LETS-Drachten?

Wat is een LETS-Ruilkring?

LETS is een afkorting voor Local Exchange Trading System, een ruilkring. Dit vraagt misschien nog wat uitleg. Een LETS-Ruilkring bestaat uit een groep mensen die met elkaar handelt door middel van punten. De punten van LETS-Drachten heten peijes. Deze peijes zijn heel goed te vergelijken met euro’s.

LETS-Drachten is een ruilkring die bestaat sinds april 2009. Inmiddels hebben we meer dan 100 deelnemers met zeer verschillend aanbod. Er is een levendige onderlinge handel.

De betaaleenheid bij LETS-Drachten is de peije, genoemd naar Peije Rasp (1879-1941) die veertig jaar als speelman rondzwierf in Zuidoost-Friesland. Peije paste zijn spelen en zingen aan elke situatie aan. Daar waar een ziek kind was, was zijn muziek anders dan daar waar feest was.

Net als Peije doen wij onze werkzaamheden binnen de LETS-ruilkring ook heel persoonlijk: waar we goed in zijn doen we voor een ander precies op de manier waarop die ander dat graag wil. Voor iedere handelsafspraak wordt van tevoren samen een prijs afgesproken. Iedereen is hierin vrij, maar als richtlijn wordt 10 peijes per uur geadviseerd.

De betaling geschiedt door middel van een betalingssysteem ‘Cyclos’ dat speciaal is ontworpen voor ruilkringen.

Wilt u meer informatie over deelnemer worden van LETS? Klik dan op deze link!